Vanliga frågor
Elbilsladdning
En laddbox är en anpassad enhet som används för att ladda elbilar och plug-in hybrider på ett snabbt, säkert och effektivt sätt. Det finns flera skillnader mellan att ladda med laddbox och från ett vanligt uttag i väggen
- Laddhastighet: En laddbox kan ladda din elbil snabbare än ett vanligt eluttag, vilket minskar laddningstiden betydligt. En laddbox ger vanligtvis högre laddhastighet än ett vanligt uttag eftersom den är utformad för att leverera en högre strömstyrka. Ett vanlig hushållsuttag kan i normala fall ladda mellan 1,4-2,3 kW medan en laddbox kan leverera laddning mellan 3,7-22 kW.
- Säkerhet: En laddbox har inbyggda säkerhetsfunktioner för att skydda både dig och din bil mot elektriska risker. Detta inkluderar jordfelsbrytare, överspänningsskydd och strömavbrottsskydd, vilket minskar risken för skador på din bil och din fastighet. Ett vanligt uttag är inte utformat för att hantera höga strömnivåer under en längre tid och kan därför bli överbelastat eller orsaka brand om det används felaktigt.
- Bekvämlighet: En laddbox är ofta mer bekväm att använda och har fler funktioner än ditt eluttag.
- Laddningskontroll: En laddbox ger dig möjligheten att ha mer kontroll över laddningen av din elbil. Det kan till exempel vara möjligt att ställa in laddningshastighet, tid och andra parametrar, samt övervaka laddningsstatusen och förbrukningen.
Sammanfattningsvis kan en laddbox erbjuda snabbare, bekvämare och framförallt en säkrare laddning av din elbil, plug-in hybrid och fastighet.
Dessutom avråder Elsäkerhetsverket från att ladda din elbil ifrån ditt vanliga utttag.
Vi har laddboxar med både en och två uttag. Vi rekommenderar laddboxar med två uttag om du har två eller fler fordon, då styrs all elbilsladdning i hushållet av en och samma laddare. Och istället för att installera två laddboxar behöver vi bara dra fram kabel och installera en box.
Självklart är detta efter behov laddar du din elbil ett par gånge i veckan och planerar bra så räcker det gott och väl med en laddpunkt.
Att investera i en laddbox för ditt företag kan generera en betydande avkastning på investeringen (ROI). En dedikerad laddbox ger snabbare och mer pålitlig laddning av era företagsfordon, vilket minskar driftstopp och ökar produktiviteten. Dessutom kan ni dra nytta av fördelar som reducerade bränslekostnader och lägre underhållskostnader för elbilar. Med smarta debiteringslösningar kan ni även hantera och fördela laddkostnader på ett effektivt sätt.
Ett exempel på ROI för en inköpt laddbox kan illustreras med Hotell BW-karlshamn. Genom att investera i sex laddpunkter har de på bara sju månader återfått 50% av sin investering, med hjälp av Grönt avdrag. Genom att erbjuda laddmöjligheter till sina gäster har hotellet lockat fler elbilister och ökat sin intäktspotential. Den snabba återbetalningen visar på den positiva ekonomiska effekten av att investera i laddinfrastruktur, samtidigt som de bidrar till en hållbar framtid.
Kostnaden för att ladda en elbil hemma varierar beroende på flera faktorer, inklusive elpriset, laddningshastighet, fordonets batterikapacitet och hur ofta du laddar din elbil. Här är några allmänna riktlinjer för att beräkna kostnaden.
- Elpris: Det beräknade elpriset per kilowattimme (kWh) kan variera beroende på din region och leverantör. Det är bäst att kontakta din elleverantör för att få information om de aktuella el-priserna.
- Batterikapacitet: Din elbils batterikapacitet bestämmer hur mycket energi som behövs för att ladda din bil. Ju större batteri, desto mer energi behövs för att ladda.
- Frekvensen av laddning: Ju oftare du laddar din bil, desto mer pengar kommer du att spendera på laddning per månad.
Generellt sett kan kostnaden för att ladda en elbil hemma variera från några ören till flera kronor per kWh beroende på de faktorer som nämns ovan. Som exempel kan en elbil som ska laddas med 20 kWh om elpriset är 1,50 kr per kWh, kommer det att kosta 30 kr att ladda bilen hemma.
Ta upp det med din förening eller din arbetsplats för att sätta igång med att installera laddboxar. Det är en god investering för framtiden och som BRF kan man dessutom söka bidrag hos Naturvårdsverket för att installera laddboxar.
Kontakta oss genom vår intresseanmälan eller boka in ett första möte med oss.
- Planera din resa och dina laddstopp. Passa på att äta eller ta en promenad under tiden bilen laddar. Ibland kan det vara skönt med ett stopp på långresan.
- Maximera räckvidden – håll en jämn körhastighet.
- Kolla om det finns laddpunkter ditt ni ska. Glöm inte att ta med laddkabel (TYP2). Alltid bra att ha en i bilen.
- Ladda ner Monta, där kan ni även lägga in er laddbox som ni har hemma och börja ta betalt av grannar och besökare.
Laddningstiden för en elbil varierar beroende på flera faktorer, inklusive fordonets batterikapacitet, laddningshastighet och vilken typ av laddare du använder. Här är några allmänna riktlinjer för laddningstider för olika laddningsalternativ:
- Hemmaladdare:. En vanlig hemmaladdare laddar din elbil på mellan 3-8 timmar. Beroende på Hastighet i laddaren och bilens batterikapacitet.
- Snabbladdare: Snabbladdare är utformade för att ladda en elbil på kort tid. Beroende på bilens batterikapacitet och laddningsteknik kan du snabbladda en bil upp till 80% på 20-40 minuter. Det är dock viktigt att notera att frekvent snabbladdning kan påverka batteriets livslängd negativt.
Sammanfattningsvis kan laddningstiden för en elbil variera beroende på flera faktorer. Vi rekommendera att ladda bilen över natten, när priset är som billigast.
Använd vårt interaktiva verktyg för att beräkna din förväntade laddningskostnad, baserat på era körmönster och elpriser. Få insikter om hur du kan optimera din elbilsladdning och spara pengar. Prova det nu och se hur du kan dra nytta av smartare laddningsvanor
Behöver du professionell installation av din laddbox? Begär en kostnadsfri offert från vårt team av erfarna installatörer. Vi erbjuder skräddarsydda lösningar för att säkerställa en säker och effektiv installation. Få din offert idag och kom igång med din elbilsladdning utan krångel.